Heb je belangstelling voor de Therapie-opleiding, kom dan kennis met ons maken en bezoek onze open avond op maandag 11 november 2024 in Veenendaal. Hieronder kun je je aanmelden. Welkom!
Wil jij als professional anderen begeleiden in hun zoektocht naar heelheid? Houd je ervan om mensen te ondersteunen in het ontwikkelen van een gezonde relatie met God, zichzelf en anderen? En wil jij hier je beroep van maken?
Ja, ik ontvang graag het inschrijfformulier voor de opleiding.
De Christelijk Integratieve Therapieopleiding is een vierjarige beroepsopleiding op post-hbo-niveau. Tijdens deze opleiding word je opgeleid tot vakbekwaam therapeut, die als breed georiënteerde generalist (zelfstandig) een praktijk voor integratieve psychotherapie runt.
Professionals die bij ons zijn opgeleid opereren in een omgeving waar behoefte is aan hulpverlening waarvan het christelijke aspect een belangrijk onderdeel uitmaakt. Verschillende ontwikkelingen binnen deze omgeving zorgen ervoor dat de behoefte aan christelijk integratieve therapeuten toeneemt.
De centrale waarden, leercultuur en theoretische uitgangspunten die we binnen de opleiding hanteren, zijn geïnspireerd op een mensbeeld dat gegrond is in een christelijke visie op menszijn: dat we bedoeld zijn om als kinderen van God tot onze bestemming te komen in deze wereld waar gebrokenheid een onderdeel van is. Die bestemming houdt in dat we steeds meer gelijkvormig worden aan Jezus en in toenemende mate in staat zijn om onvoorwaardelijk lief te hebben. Vanuit dit christelijk perspectief wordt onze gebrokenheid niet ontkend, maar geheeld in Christus.
De therapievorm die je jezelf eigen maakt tijdens de opleiding zet de cliënt in zijn kracht als oplosser van zijn eigen problemen. De therapeutische relatie en de persoon van de therapeut worden ingezet als instrument. Deze therapievorm is gericht op cliënten die in staat zijn om (met hulp) verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen proces.
“De opleiding is echt gedegen, dus je krijgt goede theorie. Maar hij is ook heel praktisch: je oefent veel en leert het vak écht!”
De opleiding is opgesplitst in twee fases. Tijdens de eerste fase - leerjaar 1 en het eerste semester van leerjaar 2 - leer je het vak van integratief coachen en ga je aan de slag met het uitvoeren van een paar individuele coachtrajecten. In de tweede fase – vanaf het tweede semester van het tweede leerjaar – zet je je eigen therapiepraktijk op en begin je cliënten te behandelen als therapeut in opleiding onder supervisie.
Leerjaar 1 staat in het teken van het verkennen van de basis. Je krijgt kennis aangereikt over psychologische principes en hoe ze passen in een christelijk mens- en wereldbeeld. Je maakt een begin met het je toe-eigenen van verschillende integratieve interventies, het aanleren van gesprekstechnieken, verkennen van verschillende verklaringsmodellen en het reflecteren op jezelf als instrument.
Tijdens het tweede leerjaar betreed je voor het eerst het therapeuten-landschap en ga je ervaren hoe het is om therapeut te zijn. Je leert hoe je een therapietraject opzet, uitvoert en beëindigt. Je breidt je interventierepertoire uit en leert wat je kunt doen om iemand in zijn proces verder te helpen. Je therapeutische uitrusting begint vorm te krijgen en je start je eigen praktijk.
In het derde leerjaar staat de ontwikkeling van de therapeutische relatie centraal. Je leert inspelen op wat er binnen die relatie gebeurt en begint in de vingers te krijgen hoe je dit benut voor het proces van de cliënt.
In het vierde leerjaar ga je bezig met het ontwikkelen van je eigen interne supervisor. Je leert nuances aanbrengen in je begeleiding van de cliënt. Je maakt je het therapeutenvak eigen en gaat van kunde naar kunst. Je rondt de opleiding af met een onderzoeksopdracht.
Elk jaar september start er een nieuwe jaargang studenten. Je volgt 17-21 lesdagen en 5 praktijkdagen per leerjaar. En daarnaast ga je aan de slag met leertherapie, supervisie, intervisie en natuurlijk het oprichten van je eigen praktijk.
De exacte lesdata vind je hieronder en in de Studiegids.
Om deel te nemen aan de christelijk integratieve therapieopleiding heb je aantoonbaar minimaal een diploma op NLQF niveau 6 nodig (HBO), welke is geaccrediteerd door een erkende instantie. Dit hoeft niet per se een opleiding te zijn in de mens- of sociale wetenschappen.
Als onderdeel van je inschrijving ga je tijdens de intakedag samen met andere studenten en enkele docenten na of de opleiding bij je past. Je maakt kennis met onze manier van onderwijs en je proeft aan het vak door te oefenen met begeleidingsvragen: hoe ga je contact aan en hoe reflecteer je hierop? In een afrondend gesprek bespreken we of de match er is. Aan deze verplichte intakedag zijn kosten verbonden.
De Christelijk Integratieve Therapieopleiding is geaccrediteerd door de Stichting Keurmerk Beroepsscholingen in de Psychosociale Complementaire Gezondheidszorg (SKB). Na het succesvol afronden van de 4-jarige beroepsopleiding heb je een geregistreerde en SKB geaccrediteerde post-HBO opleiding doorlopen.
Groundwork is bezig om geaccrediteerd te worden als European Accredited Training Institute (EAPTI). Met deze accreditatie kunnen wij bij de diplomering, naast het diploma voor integratieve therapie, ook het Europees Certificaat voor Psychotherapie (ECP) uitreiken. Hiermee heb je als afgestudeerde Groundwork therapeut een Europees erkend diploma.
Deelnemen aan de Therapieopleiding betekent dat je een volwaardig geaccrediteerde beroepsopleiding volgt. En dat je je een heel nieuw vak eigen maakt. Een prachtig en ook intensief traject. Je investeert gaandeweg heel wat om dit doel te bereiken, zowel op financieel vlak als in tijd.
De totale kosten voor de opleiding in studiejaar 2024-2025 zijn ongeveer €22.500. Dit betreft alle kosten die je maakt voor de opleiding, leertherapie, supervisie en werkbegeleiding minus de mogelijke opbrengsten uit de praktijkuren eigen praktijk. Het nettobedrag varieert dus per student. Voor de exacte kosten verwijzen we je daarom naar de studiegids. Daarin staat een overzicht van de te verwachten kosten per opleidingsjaar.
Het totaal aan studiebelastingsuren over de 4 jaar (3360 uur) staat gelijk aan 120 EC’s. Per opleidingsjaar moet je rekenen op zo’n 840 studiebelastingsuren. Verspreid over 40 weken waarin je tijdens een jaar bezig bent met je opleiding, zijn dit 21 studiebelastingsuren per week. De berekening van deze studiebelastingsuren is uiteraard gebaseerd op gemiddelden. Hoeveel uur jij voor de verschillende onderdelen nodig hebt, is afhankelijk van je persoonlijke leerstijl. Sommige studenten hebben minder uren nodig, anderen zullen er meer tijd aan willen besteden.
Alle informatie over onze opleidingen vind je in de studiegidsen. De studiegids 2024-2025 kun je hier bekijken en daarna zelf vanaf de website downloaden:
Op maandag 11 november 2024 ben je welkom bij de open avond over de Groundwork opleidingen. Meld je hier aan om deel te nemen.
Inschrijven voor de Therapie-opleiding kan via het Inschrijfformulier.
vrijdag 06 september 2024
vrijdag 13 september 2024
vrijdag 27 september 2024
vrijdag 11 oktober 2024
vrijdag 25 oktober 2024
vrijdag 08 november 2024
vrijdag 22 november 2024
vrijdag 29 november 2024
vrijdag 06 december 2024
vrijdag 20 december 2024
vrijdag 10 januari 2025
vrijdag 17 januari 2025
vrijdag 31 januari 2025
vrijdag 14 februari 2025
vrijdag 07 maart 2025
vrijdag 21 maart 2025
vrijdag 04 april 2025
vrijdag 11 april 2025
vrijdag 25 april 2025
vrijdag 09 mei 2025
vrijdag 23 mei 2025
vrijdag 06 juni 2025
vrijdag 20 juni 2025
De keuze voor een opleiding is geen kleinigheid. Op deze site en in de studiegids lees je over de ins en outs van de Christelijk Integratieve Therapieopleiding. Kom vooral ook naar een informatieavond om kennis te maken met onze opleidingen en onze mensen. Maar bij specifieke vragen kan het handiger zijn om even persoonlijk wat informatie in te winnen. Twijfel niet: bel of mail ons met jouw vraag. Dan zorgen wij dat je in contact komt met de juiste persoon die jou verder helpt in je zoektocht naar de opleiding die het beste bij je past: