Michelle van Dusseldorp

Psycholoog & directeur Groundwork

Michelle van Dusseldorp

Groundwork is opgericht door de Nieuw-Zeelandse psychologe Michelle van Dusseldorp. In 2000 is ze met haar gezin naar Nederland verhuisd. "Al in mijn eerste week ontmoette ik meer mensen met een burn-out dan in mijn tijd in Nieuw-Zeeland." Dit raakte haar, want Michelle heeft passie voor mensen die zijn vastgelopen in hun leven. Ze ziet mensen graag ontwikkelen en groeien, zodat ze een gezond en betekenisvol leven kunnen leiden.

Het begin

Michelle ontmoette haar man Cris in Nederland bij de organisatie Jeugd met een Opdracht, waar ze tijdelijk woonde. Na hun trouwen vertrokken ze naar Nieuw-Zeeland; in eerste instantie voor een paar jaar, maar dat werden er uiteindelijk veel meer. De kerk vroeg hen om een opvanghuis voor mannen op te richten; Bethel House.

“Bethel House was al gauw een geliefde plek”, vertelt Michelle. In het gezinshuis vingen ze mannen op die worstelden met problemen als verslaving of criminaliteit. Zelf woonden Michelle en Cris met hun jonge gezin in een kleine aanleunwoning. Het verhaal van één van de mannen in hun opvanghuis legde de kiem voor Michelle’s missie:
"Deze man bloeide aanvankelijk op, maar viel later terug en hing zichzelf op. Zijn leven was voor mij een spiegel: kennen we niet allemaal momenten van intense worsteling?"

Missie

Het was en is Michelles missie om innerlijke heling en groei beschikbaar te maken voor iedereen. Zo ontstond Groundwork en groeide de organisatie uit tot een volwaardig trainings- en opleidingsinstituut met jaarlijks meerdere trainingsweekenden, events, webinars én twee volwaardige opleidingen voor therapeuten en coaches.

Studie

Naast haar ervaringen met onder andere Bethel House, is Michelle gediplomeerd psychologe. Ze heeft haar Bachelor in Psychologie behaald aan de Massey University in Nieuw Zeeland. Daarna studeerde ze integratieve psychotherapie (een vierjarige post-HBO opleiding) aan de Nederlands Academie voor Psychotherapie. Na het behalen van haar diploma volgde ze de Masterclass Psychotherapie en ontving ze haar European Certificate of Psychotherapy (ECP). Ze is tevens ook LVSC geregistreerde GZ supervisor.

Momenteel rondt Michelle haar master klinische psychologie af en is van plan daarna een promotieonderzoek te starten.

Ik kan veranderen

In haar boek 'Ik kan veranderen' legt Michelle de theoretische basis voor Groundwork. Hierin beschrijft ze haar visie op basis van psychologische inzichten en bijbelse principes. De theorie is afgewisseld met voorbeelden uit de praktijk. In elf stappen legt ze uit hoe je door zelfinzicht tot verandering kunt komen.

In 2020 verscheen Goed Voelen - Emoties voor je laten werken, dat Michelle samen schreef met Harry van de Pol.

In dit boek vertellen Harry van de Pol en Michelle van Dusseldorp wat je nodig hebt om emoties te doorvoelen en te benutten. De auteurs zetten op een rijtje wat de wetenschap ons de laatste jaren over emoties leert. Ze laten je zien hoe jij kunt voelen mét behoud van denken. En ze nodigen je uit om emoties te gebruiken om te bewegen richting jouw doelen. Ook moedigen ze je aan om emoties in te zetten om volop in contact te zijn met de mensen voor wie je werkt.

Bestel Goed voelen hier.

Het boek Ik kan veranderen is ook verkrijgbaar in het Duits en Engels.

Daarnaast schreef Michelle samen met Carianne Ros het boek Nee is oké. Dit boek biedt vele concrete adviezen om te groeien, zodat de lezer zelfbewuster in het leven kan staan en kan genezen van de please disease. Het boek geeft talrijke handreikingen voor een leven met minder moeten en meer vreugde.

Interviews, artikelen en podcasts

Michelle wordt regelmatig gevraagd voor interviews. Veel daarvan is online te beluisteren en terug te kijken of te lezen. Hieronder vind je een verzameling van recente media-optredens.

Op 13 juni 2020 - in coronatijd - was Michelle te gast bij Elsbeth Grutteke in 'Onderweg' het NPO Radio 5-programma van de EO. Een persoonlijk gesprek over haar persoonlijke missie. Dit schreef de redactie erover: ‘Twee weken quarantaine, zalig lijkt me dat!’

Beluister hier het interview.

In het programma Bij Jorieke sprak Michelle 4 keer uitvoerig over het onderwerp opvoeden. Beluister de afleveringen hier terug via Spotify:

Aflevering 1: Opvoeden 0 tot 4-jarigen.

Aflevering 2: Opvoeden 4 tot 10-jarigen.

Aflevering 3: Opvoeden tieners (11-16 jaar).

Aflevering 4: Opvoeden adolescenten (16-23 jaar).

Dit online seminar 'Opgebrand in het Koninkrijk!?' over burn-out-problematiek is onderdeel van het programma van de digitale Pinksterconferentie 2020.

Bekijk hier het hele gesprek.

Een interviewverzoek of andere vraag voor Michelle?

Bereikbaar: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.00 – 13.00 uur
🍪
Groundwork maakt gebruik van cookies om jou een optimale bezoekerservaring te bieden en jouw surfgedrag te meten. Pas voorkeuren aan