Living Lightly gemist? Kijk het programma terug!

Geloven in God heeft alles in zich om gewoonweg geweldig te zijn. Het is je brandstof, een onuitputtelijke inspiratiebron, de bodem onder je bestaan. Wow.

En toch is geloven voor veel christenen ook een energieslurper van jewelste. Want er is zoveel dat je moet. Van jezelf natuurlijk, want je leerde geloven dat je vrij mag zijn. En dankbaar. En blij. Want je bent geliefd. Maar zo simpel is dat allemaal niet.

Te veel van het goede?

Een leven met God is iets heel groots. Er komt dan ook nogal wat bij kijken: Hem alle eer geven, jezelf wegcijferen, je leven baseren op de bijbel, als vriendelijk bekend staan. Het is behoorlijk veel. Zélfs Gods onvoorwaardelijke liefde en genade kunnen gewoon te veel van het goede zijn. Too much to handle. En als je niet oppast, geloof je jezelf nog een ongeluk.

Gezondheidscheck

Best jammer als je geloofsleven soms zo'n last is. Terwijl je met volle overtuiging gelooft of dat in elk geval probeert. Reden genoeg om onze christelijke overtuigingen onder de loep te nemen en te checken of ze eigenlijk wel zo gezond zijn voor je.

Lessen voor een gezond geloof

Tijdens Living Lightly: 'Religious Detox' nemen we een aantal christelijke overtuigingen onder de loep. Waar komen ze vandaan? Zijn ze van alle tijden? Zijn ze bijbels? En zijn ze eigenlijk wel helpend of gezond? Onderwerpen die aan bod komen:

  • Hoe zit het met onvoorwaardelijke liefde?
  • De bijbel als handboek, hoe realistisch is dat?
  • Jezelf wegcijferen of beter van niet?
  • Wat als je gewoon niet zo'n 'blij ei' bent?
  • Mag het allemaal ook wat minder geestelijk?

Detoxen?

Die term ken je vast wel van mensen die een tijdje serieus met hun voeding bezig zijn. Het is een manier om een gezonde balans te vinden en te ontdekken welke voeding goed is voor je lichaam en wat je beter kunt laten staan. En als het meezit, raak je afvalstoffen en gifstoffen kwijt.

Jouw reli-dieet

Zoals voeding je lichaam en je gezondheid beïnvloedt, zo zijn je geloofsovertuigingen van invloed op je geest, je ziel - en ja - ook je lichaam. Living Lightly gaat over dat geestelijke voedsel, namelijk de geloofsovertuigingen die soms al jaren deel uit maken van jouw religieuze dieet. We nemen er een aantal onder de loep en checken of ze nog wel houdbaar zijn. Zo leer je welke overtuigingen helpend zijn voor je geestelijke gezondheid, je vitaliteit en je hart.

3 uur onderwijs, inspiratie en mooie muziek; gewoon thuis.

We verruilen de grote zaal voor een studio, maar verder verandert er niks. Living Lightly biedt je vernieuwend onderwijs op basis van gezonde psychologie en theologie. En of je het programma in je eentje volgt, samen met iemand anders óf bijvoorbeeld met je hele kring, je bestelt het ticket dat bij jou of jullie situatie past.

Spreker

Als psycholoog en therapeut weet Michelle van Dusseldorp als geen ander hoe sterk je gezondheid wordt beïnvloedt door je diepste overtuigingen. "Je komt ze niet voor niets altijd tegen op weg naar herstel en heelwording. Het zijn de platgetreden paden in je leven die al lang je koers bepalen. Het loont enorm om ze zo nu en dan stevig aan de tand te voelen."

De mix van gezonde psychologie en theologie vormt de basis van Michelle haar eigen (onderzoeks)werk. En het zit op dezelfde manier verweven in de opleidingen en trainingen van Groundwork. "Het zijn niet twee verschillende werelden, zoals nog wel eens wordt beweerd. Een gezond geloofsleven past uitstekend bij de nieuwste wetenschappelijke psychologische inzichten. Want in gezonde psychologie herken je God!"

Spreker

Mattias Rouw is micro-electrotechnicus én theoloog. Hij is gefascineerd door de woestijnvaders en -moeders: monniken en nonnen die in de 2e en 3e eeuw na Christus leefden en prachtige spreuken hebben nagelaten. Voor Living Lightly onderzoekt en duidt Mattias de oorsprong van een aantal bekende christelijke overtuigingen en ideeën.

Mattias schreef een aantal prachtige boeken: 7x7 Woestijnvaderverhalen, Zonderschuld en Woestijnvaders (Woestijnvaders Onderweg is de beter verkrijgbare paperbackversie). Woestijnvaders werd uitgeroepen tot het beste theologische boek van 2015. 

Muziek

Zanger en muzikant Bas van Nienes van de Nederlandse band Mensenkinderen grasduinde de afgelopen jaren door de honderden gezangen in het Liedboek der Kerken, die tot de meest gezongen liederen van Nederland behoren. Hij pakte de coupletten die hem het meest raakten, husselde regelmatig de zinnen, en schreef er compleet nieuwe melodieën bij. Deze teksten bevatten zelf ook weer citaten en echo’s van nog weer oudere liederen, die zich weer baseren op nóg oudere teksten, enzovoorts. "Dat is traditie: het eindeloos testen en bijschaven van de oude wijsheden en ervaringen aan het alledaagse leven."

Praktische informatie

19.00u - start programma
20.00u - pauze
20.10u - vervolg programma
21.10u - pauze
21.15u - vervolg programma
22.00u - einde

Sterker nog: je bént waarschijnlijk gewoon thuis. Zorg ervoor dat je ongestoord en relaxed het programma kunt volgen. Haal lekker drinken in huis, zorg voor hapjes, wat jij wilt. En pak iets waar je je aantekeningen of gedachten op kunt schrijven. Kijk je op een mobiel apparaat? Zorg dan dat je je lader in de buurt hebt. Drie uur streamen kost best veel stroom.

Voor de terugkijklink geldt 1 prijs: €29,00.

Living Lightly richt zich op iedereen die graag meer leert over persoonlijke ontwikkeling, psychologie en theologie. Het is een écht Groundwork-event: leerzaam, actueel, confronterend, goede toerusting.

Het event is zeker ook interessant voor professionals die christenen (willen) bijstaan, coachen of behandelen.

Living Lightly is een event van Groundwork. Onze missie is onderwijs bieden gebaseerd op een mix van moderne psychologie en gezonde theologie. Normaal is Living Lightly een groot event in een mooie zaal in het midden van het land. Door corona presenteren we deze editie vanuit een studio en kun je het programma in HD-kwaliteit thuis streamen. Eerdere edities van Living Lightly hadden als thema 'Beat the burn-out!' (over burn-out-problematiek) en 'Family Matters' (over familierelaties). De thema's komen altijd uit de dagelijkse praktijk van onze onderwijsontwikkelaars die naast hun werk voor Groundwork ook therapeut, coach of bijvoorbeeld theoloog zijn.

Voor het terugkijken van de livestream gebruiken we het platform 'Webinargeek'. Bestel daar direct je kijklink.

🍪
Groundwork maakt gebruik van cookies om jou een optimale bezoekerservaring te bieden en jouw surfgedrag te meten. Pas voorkeuren aan